Според д-р Пожарашки има нагнетено фоново напрежение, на което се откликва с тревожност

Още от началото на годината се нагнети един тревожен фон. Нагнети се фоново напрежение, на което хората откликнаха с тревожна реакция. Бяхме предупредени, но въпросът е дали това ни подготви или ни извади от релси”, смята психиатърът д-р Владимир Пожарашки в ефира на „Неделята на NOVA”.

Психолози: Предновогодишната депресия е мит

Според него сега се говори повече за вируса, за разлика от вирусите през изминалите години. Той е на мнение, че информацията за затварянето на Ухан е била изключително сериозна и хората са изпаднали в паника след нея.

„Видяхме двете крайни реакции – едните казаха, че няма COVID-19, другите смятаха, че ще умрат. Всичко това доведе до неадекватна ситуация и реакции. Вирусът е сериозен, но не за всички”, подчерта д-р Пожарашки.

Според него това е една от причините хората да приемат по-тежко психологически вируса. Втората е, че самият вирус протича по-дълго време от обикновения грип и самият факт, че боледуваш дълго време, вдига нивото на тревожност.

Как да опазим психиката си по време на пандемия

„Заболяването протича на вълни – първо човек има симптоми, след това като че ли се подобрява, а след това идва вълна на влошаване. Мисля, че е много важно да се реагира според симптомите, а не да се реагира с паника. Симптомите определят как да се действа. Ако човек е с леки симптоми, няма защо да се притеснява. Просто преминава през заболяването”, обясни психиатърът.

Според него генетиката на човек определя как той ще премине през коронавируса. Не бива обаче да се изпада в паника, както се случва при много хора, които дори започват да получават паник атаки.

Целия разговор с д-р Владимир Пожарашки гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.