Според проф. Мира Кожухарова трябва да мине още време, за да има ефект от мерките

„В момента сме в началото на лекия спад на вълната от заболелите с COVID-19. Много вероятно е да има и още една вълна". Това заяви в студиото на "Здравей, България" епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„Трябва да мине още време, за да видим ефекта от мерките. „По-разумно е да следим броя на хората в интензивни отделения, а не новозаразените. Това е най-обективният показател. Проследявам данните за смъртността на милион население. Там страната ни не е на първо място”, поясни професорът.  

Новите случаи на COVID-19 у нас плавно намаляват

Според нея у нас няма ясна стратегия за справяне със заразата. „В началото нямаше никакъв план. След това ни бяха обявени мерки. Все още обаче очаквам да видя план за действие конкретно за пандемията от коронавирус. Засега се действа по план за пандемия от грип", твърди проф. Мира Кожухарова.

Предлагат удължаване на мерките

Специалистът коментира и темата с ваксините. „При всички заразни заболявания, ако има ефективна ваксина, това е решение на проблема. Препарати за лечение се намират по-трудно, а и цената им е по-висока”, заяви проф. Кожухарова. Според нея планът за ваксинацията е добре изработен.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.