Изпълнителният комитет на УАДА наложи санкции на руския спорт на 9 декември 2019

Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана потвърди санкциите на Световната антидопингова агенция (УАДА) срещу руския спорт, но намали валидността им от четири на две години. Това означава, че състезателите на страната са лишени от възможността да участват на олимпийски и параолимпийски игри, както и на световни първенства под национален флаг за срок от две години, обявиха от КАС.

Разбиха международна допинг мрежа в Испания

В същото време екипите на спортистите ще могат да съдържат цветовете на националното знаме, но те ще се състезават под неутрален флаг. Руският химн също не може да се използва по време на състезания.

Изпълнителният комитет на УАДА наложи санкции на руския спорт на 9 декември 2019 година. В основата на това решение бяха заключенията на независими експерти, че базата данни на Московската антидопингова лаборатория, която съдържа резултатите от проверките на руски спортисти за периода от 2012 до 2015 година, е предадена на УАДА в манипулирана форма. Установено е, че са извършени манипулации с данните, чиято цел е да позволи на руските спортисти да избегнат наказания.
Решението на КАС също забранява Русия да не се кандидатира за домакин на големи спортни събития в продължение на две години.

Русия ще обжалва наказанието от УАДА

Санкциите на Световната антидопингова агенция обаче няма да попречат на Санкт Петербург да бъде домакин на мачове от Европейското първенство по футбол и на финала на Шампионската лига.

Мачовете от еврошампионата в Русия ще се проведат през лятото на 2021 година, а финалът на Шампионската лига през 2022-а.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР