Заседанието на парламента започна с минута мълчание

След тежка битка с COVID-19 късно снощи почина зам.-председателят на партия НФСБ и съпредседател на парламентарната група на „Обединени патриоти” Валентин Касабов. Той беше приет в реанимация на болница „Св. Екатерина” в София в тежко състояние, след дълго боледуване от COVID-19. Преди това е лекуван в 2 болници в Бургас, но безуспешно. Парламентът започна работа с минута мълчание в негова памет. Съболезнования вече изрази и премиерът Бойко Борисов.

Колегите на Касабов съобщиха, че не е имал придружаващи заболявания и е спортувал активно преди да се разболее.

„Мисля, че сега на всички става ясно защо ние още от начало настоявахме за по-крути мерки. Ето дадохме и една скъпа жертва. Човек, който без време си отиде, човек, който беше физически здрав, човек, който спортуваше”, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Тази ужасна болест не гледа нито социална, нито друга принадлежност, тя взима жертви и всички сме хора”, каза Маноил Манев от ГЕРБ.

Колегите и приятелите на Касабов  го определиха като една от най-ярките личности в Народното събрание.

„Можем да кажем само, че г-н Касабов няма да остане незапомнен, незабалеязан”, каза още Манев.

„Не може да се отрече, че беше боец. Защитаваше както своите, така и партийните интереси”, каза Иван Ченчев от БСП.  

„Касабов беше убеден патриот, обичаше България, не правеше компромиси с несправедливостите. Беше добър човек и отличен приятел”, заяви Мария Цветкова от ВМРО.

Бог да прости Валентин Касабов. Изказвам своите съболезнования към семейството и близките му. Светла му памет!

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 17 декември 2020 г.

Валентин Касабов е роден на 6 февруари 1958 г. в Бургас, в семейството на лекари. Завършва „Българска филология“ във ВТУ. Той е един от основателите на СДС – Бургас, главен редактор на първия опозиционен вестник в града „Бряг“(1990-91 г.), напомнят от НФСБ. Работи като кореспондент на редица централни печатни издания, като журналист във водещи регионални вестници.

В периода 1999-2003 г. е избран е за общински съветник в Бургас от листата на движение „Георгьовден“, но напуска и се обявява за независим. На местните избори през 2007 г. влиза в Бургаския Общински съвет, 2-ри от листата на партия „Атака“. През ноември 2009 г.,заедно с още 10 съветници от „Атака“, напуска партията. 

През месец май 2011 г. е един от учредителите на партия „Национален фронт за спасение на България“, на която е избран за съпредседател.

На местните избори през 2011 г. е избран за общински съветник в Бургас, от листата на партия НФСБ. През 2014 г. и 2017 г. е избран за народен представител, съответно от листите на „Патриотичния фронт" и „Обединените патриоти" от 2 МИР-Варна.

От НФСБ напомнят още за неговото авторско предаване за разследваща журналистика „Паралакс“, което той винаги завършваше с думите „И Бог да пази Майка България“.

„Но за него „Бог да пази Майка България“ бяха не само думи, с които  да завърши предаването си, а бяха израз на същината му на убеден патриот. За когото запазването на териториалната цялост на Родината  и единството на българския народ са висша цел и в съвременния свят. Възходът на държавата ни и устойчивото развитие на обществените системи за него бяха неделима част от опазването на националните традиции. Следването на примера на националните герои, поставянето на обществените интереси над личното благополучие бяха аксиоми на политическото му поведение", пишат от НФСБ. „Валентин Касабов ще остане в паметта на зрителите с емоционалния си и образен език, със смелостта и непримиримостта си, с всеотдайната си борба срещу корупцията и беззаконието, с работата за въздигане на България и българския дух. Качества, които той пренесе в дейността си като политик, общински съветник и народен представител от Националния фронт за спасение на България. Валентин Касабов на дело доказа, че има политици, които работят с цялото си сърце и ум за България и българския народ, а не за лична или партийна полза", написаха от НФСБ в памет на Касабов.

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования на близките и приятелите на Валентин Касабов! Поклон пред паметта му!

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.