Вижте за кого става въпрос по информация на NOVA

Българското Министерство на външните работи обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде срок от 72 часа да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут. По информация на NOVA става въпрос за полковник Василий Сазанович - военно аташе в посолството на Руската федерация в София.

Русия: Запазваме правото си за ответни мерки

Чуждестранният гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на Русия. По този повод, по сигнал на Държавната агенция „Национална сигурност”, в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България, информират от държавното обвинение. 

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, включително за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Посолството на САЩ у нас: Подкрепяме усилията на България да защитава своите суверенитет и сигурност

Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут. Съгласно член от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление, наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно заради това, че „деецът е лице с имунитет”, уточняват от Прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи Екатерина Захариева за установеното в хода на разследването и предприетите действия.

Британското посолство за шпионския скандал: Подкрепяме действията на България срещу тази заплаха

По-късно през деня руското посолство излезе с позиция по темата във Facebook. Оттам уточняват, че Министерството на външните работи на Република България е обявило военен, военновъздушен и военноморски аташе към Посолството на Русия в България за „персона нон грата”

#RUS 18 декабря с.г. Министерство иностранных дел Республики Болгарии объявило военного, военно-воздушного и...

Публикувахте от Посольство России в Болгарии в Петък, 18 декември 2020 г.

„Безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитие на диалога между нашите страни във военната сфера, както и за укрепване на стабилността в Черноморския регион” категорични са от посолството.

В позицията си уточняват още, че руската страна запазва своето право за ответни мерки.

Американското посолство в България също коментира темата. В позиция се уточнява, че Съединените американски щати подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж.

„През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители - от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина. България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет”, пишат от посолството на САЩ у нас.

И Британското посолство в България коментира изнесената информация за осъществена шпионска дейност от руски дипломат на територията на страната.

Обръщаме внимание на днешното изявление на министъра на външните работи на Република България относно шпионска дейност...

Публикувахте от British Embassy Sofia в Петък, 18 декември 2020 г.

„България е близък партньор и важен съюзник в НАТО. Тя има правото да разследва незаконно външно вмешателство, което подрива суверенитета ѝ”, заявяват от мисията.

В позицията се уточнява още, че Обединеното кралство подкрепя действията на българските власти в отговор на „тази заплаха и в защита на гражданите, суверенитета и националната си сигурност”.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.