Позицията идва след разкритията за руски дипломат, шпионирал в страната

Американското посолство в България излезе с официална позиция, след като стана ясно, че руски дипломат е осъществявал разузнавателна дейност у нас. Той е събирал военна информация, включително за числеността за разполаганите на територията на страната по време на учения военнослужещи от САЩ.

Шпионин с имунитет изнасял военна информация от страната

В позицията се уточнява, че Съединените американски щати подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж.

„През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители - от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина. България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет”, пишат от посолството на САЩ у нас.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.