Този вид месо може да помогне за намаляване на екологичните щети

Отглежданото в лаборатория пилешко месо направи исторически дебют в ресторант в Сингапур в събота, което според създателите му може да помогне за намаляване на екологичните щети, свързани с производството на човешка храна, предаде АФП.

Американската стартираща компания Eat Just заяви по-рано този месец, че неговият продукт е одобрен за продажба в града-държава като съставка на пилешки хапки, след като Сингапур стана първата държава, която разреши продажбата на месо, създадено без клане на животни.

Консумацията на животни е заплаха за околната среда, тъй като добитъкът произвежда мощния парников газ метан, а пък дърводобивът заради създаване на пасища унищожава естествените бариери срещу изменението на климата.

В сряда компанията заяви, че е направила първата си търговска продажба на продукта на 1880, ресторант в известен шикозен развлекателен център край реката.

Ресторантът започна да сервира порасналото в лаборатория месо в събота вечерта, като заяви, че първите клиенти за вечеря са ученици на възраст 14-18 години, които са били поканени на старта, след като са показали "ангажимент за изграждане на по-добра планета".

Стартът на новото меню обаче беше затворен за медиите заради мерки срещу коронавируса. Предприемачът Марк Никълсън, който основава 1880 г., описва сервирането на култивирано месо като "революционна стъпка към решаване на изменението на климата и създаване на възможност за изхранване на света, без да се затрупва планетата". Изпълнителният директор на Eat Just Джош Тетрик коментира тази седмица, че начинанието на компанията "ни приближава към свят, в който по-голямата част от месото, което ядем, няма да изисква изсичане на една гора, изместване на местообитанието на едно животно или използване дори на една капка антибиотици".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС