Ще има и нови, по-дълги срокове за кандидатстване

Държавата обещава нови мерки в подкрепа на бизнеса и нови, по-дълги срокове за кандидатстване. Сметката, която тя ще плати за удълженото до 31 януари затваряне е близо 250 млн.лева. Толкова ще струват мерките в помощ на бизнеса и на служителите.

Над 100 хиляди лева са вече изплатените помощи по мярката „Запази ме“. За подкрепа от 24 лева на ден са кандидатствали 4600 работодатели за общо 23 000 техни служители.

156 млн. лева в подкрепа на засегнати от кризата фирми

От 1 януари мярката ще има нов дизайн. Помощта вече няма да е обвързана с минималната заплата, а със осигурителния доход. така служителите ще получават не 24 лева на ден, а 75% от парите, на които са били осигурявани.  А държавата обеща нови мерки в помощ на затворения бизнес.

Още две седмици време ще има затвореният бизнес, за да поиска от държавата да възстанови част от загубения му оборот. Така срокът се измества до 31 януари. Очакват се и още промени.

„Ще имаме разширяване на мярката, за да достигнем до всички компании, които се нуждаят от тази мярка”, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Дотогава – всяка една малка или средна фирма, която не работи заради мерките, може да получи до 10 или 20% от оборота си спрямо същия период за миналата година, но не повече от 150 хил.лева. Условието е компанията да попада в секторите, затворени с една от четирите заповеди на здравния министър. Но и да премине през два контролни етапа след кандидатстване през сайта на НАП.

Над 585 милиона лева е получил бизнесът по мярката 60/40

„Срокът за кандидатстване ще бъде 4 седмици, но максимално след като подадат документите – максимум до 10 дни след това НАП ще връща обратно процент от оборота. Съвсем скоро, още в началото на следващата година, те ще получат тези пари”, заяви Деница Сачева - министър на труда и социалната политика

Нов дизайн от 1 януари ще има и мярката „Запази ме“. Досега подкрепата беше 80 на сто от минималната работна заплата.

„Тази мярка, знаете, че се трансформира от 24 лева (80% от минималната работна заплата) – ще бъде 75% от осигурителния доход, което е увеличаване на парите”, заяви Сачева.

От бранша обаче поискаха друго. „Ние настояваме тези пари да бъдат дадени по много по-бърза процедура. Те да бъдат 80% от осигуровките, които те плащат на месец. На 800 лева – трябва да бъдат 640 лева. Това ще е по-адекватна мярка, която би спасила нашия персонал през тези трудни месеци”, коментира Петър Стефанов - председател на Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите във Велико Търново.

Остават и притесненията от неяснота дали мерките ще останат наистина до 31 януари. „Не знаем какво ще се случва, не знаем колко ще работим”, каза Петър Петрушев, ресторантьор.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.