Министърът на туризма посети Банско

На този етап е невъзможно посрещането на Нова година в ресторантите на хотелите. Разпространението на коронавируса обаче се следи ежедневно и ако ситуацията го позволява, след Нова година мерките може бъдат отпуснати. Това заяви министърът на туризма Марияна Николова, предаде БГНЕС. Тя отново посети Банско, за да провери как се спазват противоепидемичните мерки в хотелите и ски-зоната.

Николова припомни, че работното време на ресторантите в хотелите е до 22:00 часа, включително на Нова година. На този етап няма друго решение.

НОВИ ОБЛЕКЧЕНИЯ: Малките столични хотели ще плащат по-нисък данък

Тя припомни и колко е важна самодисциплината

 „Не искам да има струпване на хора. Информираха ни, че на терасите и на местата, където се предлагат пакетирани храни и напитки, се получава струпване. Има различни варианти да се поставят мини пейки, където хората да седнат, да си починат, да си хапнат, включително и такива тип дънери, където пак могат да се облегнат. Но не може да има струпване на хора, защото това крие рискове. Това няма да го допусна”, заяви Николова.

Николова: Контролът ще е безкомпромисен, важно е всички да спазват мерките

Тя даде за пример Пампорово, където има COVID-охрана. Тя е както около хотелите, така и край ски-съоръженията. Именно те следят да няма струпване от над 15 човека.

„Това ще искам да го видя и тук като практика”, заяви министърът. По думите й в зимните курорти се очакват много туристи, особено в събота и неделя. „Планините се препоръчват и от СЗО. Само нашата дисциплина ще помогне да имаме зимен сезон”, допълни министър Николова.

Тя прогнозира, че освен българи, туристи ще дойдат и от балканските страни, защото е възможно придвижването с автомобили по здравните коридори.

„Имаме индивидуални резервации, повечето са такива. Към настоящия момент имаме значителен спад от 70%, но аз очаквам по празниците да имаме допълнителни резервации”, завърши Николова.

Николова: Ще има зимен сезон, надяваме се на 30% резервации

След брифинга, министърът на туризма се отправи да инспектира кабинковия лифт и ски-зоната, придружена от кмета на Банско Иван Кадев и Иван Обрейков-маркетинг-директорът на „Юлен” АД.

След инспекцията министър Николова препоръчала „Юлен” да инсталират система за електронна продажба на карти за ски-съоръженията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.