След години на тежки преговори двете страни подписаха споразумение от 2 хиляди страници

Търговското споразумение между Европейския съюз и Великобритания беше посрещнато с предпазлив оптимизъм в Лондон. След години на тежки преговори двете страни подписаха споразумение от 2 хиляди страници.

Постигната е историческа сделка за BREXIT (ВИДЕО)

Търговското споразумение между Великобритания и Европейския съюз все още не е ратифицирано от Европарламента и парламента в Лондон, но се очаква да няма проблеми и то да влезе в сила от 1 януари.

"Тази нощ, в навечерието на Коледа, имам малък подарък за всеки, който търси нещо да чете в този спокоен момент. И ето го и него. Радостна новина, много радостна, защото това е сделка, която дава сигурност на бизнеса, пътуващите и всички инвеститори в нашата страна от 1-ви януари, сделка с нашите партньори и приятели от Евросъюза", заяви Борис Джонсън.

За лондончани постигането на споразумение в последния момент беше добра новина, на фона на варианта за твърд BREXIT и редица неясноти за отношенията между Острова и Общността.

 

 

"Добре е че има сделка. Нямам идея, дали тази сделка е по-добра от това, което имахме преди BREXIT. Според мен умишлено я оставиха за последния момент, за да не може да бъде щателно обсъдена. Това ми подсказва, че има нещо съмнително. Но все пак е по-добре да има сделка, за да се върнем към нормалността през 2021-ва", смята Хю Мълкани.
  
"Отне им 4 и половина години. Вече не помня колко премиери сменихме, докато стигнем до тук. Не зная каква е сделката, защото само чух че са я подписали. Но реално - изобщо не трябваше да излизаме от Съюза", смята Сара Къминг.

Днес посланиците на държавите от Европейския съюз се събраха, за да започнат да преглеждат документа и да дадат своята оценка за споразумението. За да влезе то в сила, всички 27 държави-членки трябва да го подкрепят.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.