1100 души са минали през „Пирогов“ на 24 и 25 декември

Пандемията и ограниченията заради заразата се отразиха и на начина, по който посрещнахме Коледа. Едно от преките последствия са много по-спокойните дежурства на лекарите в спешните болници, защото хората са били по-умерени и в употребата на храна, и на алкохол. Но отново най- голям наплив е имало към COVID отделенията.

По-спокойна от обикновено, но далеч по-необичайна е била Коледата и за дежурните лекари в най-натоварената болница у нас – „Пирогов”. И ако на 24 и 25 декември миналата година лекарска помощ са потърсили над 1800 пациенти, то сега през отделенията са преминали едва 1100 души в рамките на двата празнични дни. Очаквано най-сериозен е бил напливът към спешния COVID кабинети, а оплакванията варирали от висока температура и задух до гадене и дехидратация. Като всеки трети от направените тестовете се е оказал положителен.

„Това, което е по-характерно за празниците, са злоупотребите с алкохол, упойващи вещества и храна”, посочи травматологът д-р Христо Христов.

Но не и тази година. Броят на пациентите, потърсили помощ и в травматологията, и в токсикологията на „Пирогов”, е рекордно нисък.

„Токсикологичните са 36 пациенти. За изминалите празнични дни са преминали общо 1094 пациенти през болница „Пирогов”, като са хоспитализирани 154”, обясни д-р Христов.

Така най-натоварени на двете празнични дежурства са си останали лекарите на първа линия.

„За изминалото дежурство са минали около 250 човека, 50 от които сме преценили, че трябва да бъдат хоспитализирани. Някои от пациентите, особено по-възрастните, идват с известна степен на дехидратация, което е опасно в техния случай”, обясни доктор Мирослава Чортова.

Тя е специализант в хирургичното отделение, а от месец работи в триажа в „Пирогов”. По график трябвало на Коледа да бъде у дома – но плановете се променили.

„Имаме колеги от екипа ни, които са болни от COVID и техните дежурства се разпределят между останалите колеги, но разбира се ние не сме против това”, добави тя.

За сметка на опашките пред триажната зала, чакащите пред травматологията заради контузии на Бъдни вечер и Коледа са били едва 160 – далеч по-малко от обичайното. Засега пострадали при боравене с пиратки няма. Спешните екипи припомнят на всички да бъдат внимателни с пиротехниката и в Новогодишната нощ.

Репотер: Анна Ангелова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.