Не са малко обаче и критично настроените, които не искат да се имунизират

В Европа мащабната кампания за ваксиниране срещу COVID-19 продължава. Това става на фона на все по-голям оптимизъм за справяне с пандемията. Не са малко обаче и критично настроените, които не искат да се ваксинират.

Европейските страни продължават ваксинирането на медицинските работници и уязвимите групи. В Италия голям интерес предизвика медицинската сестра Лучия Премоли, която се е грижила за първия диагностициран с COVID-19 пациент в страната. Тя беше сред първите в Италия, които се ваксинираха с препарата на  Pfizer/BioNTech.

Президентът на Кипър бе ваксиниран публично срещу COVID-19

„Наистина се надявам, че това ще бъде краят на този цикъл и че от днес можем да започнем да вярваме, че животът ще се завърне към нормалното. Щастлива съм, но и развълнувана и се надявам, че това ще послужи за пример за всички, които все още имат съмнения за ваксината”, каза Лучия Премоли.

„Днес започва краят на тази ужасна пандемия и много се радвам, че съм тук и виждам как хората се ваксинират”, коментира Аналиса Малара - анестезиолог от Кодоньо.

Все още редица въпроси, свързани с ваксините, чакат своя отговор. Тепърва ще става ясно колко ефикасни са те и колко дълго трае имунитетът. Властите в много европейски страни ще трябва да убедят съгражданите си в необходимостта от ваксиниране. В якои държави, като Франция и Полша например, над 40% заявяват, че няма да се ваксинират.

Не са малко и резервираните към ваксините в Русия, въпреки че от Кремъл потвърдиха, че Владимир Путин ще се ваксинира с руската ваксина Спутник V. „Не, по никакъв начин няма да се ваксинирам. Въобще не е ясно какво има в тази ваксина. Путин ще ни каже, че се е ваксинирал без да го прави. Кой е готов да му повярва?”, казва Любов, която е жителка на Москва.

Продължава имунизацията срещу COVID-19 в цялата страна (ОБЗОР)

Русия започна в началото на декември доброволна програма за ваксиниране с руската Спутник V, като първи са най-уязвимите групи в Москва.

От германския институт по вирусология Роберт Кох обещаха информация за ефективността на ваксината на Pfizer/BioNTech срещу новата мутация в близките две седмици.

Междувременно от Европейската комисия съобщиха, че доставката на първоначално договорените 200 милиона дози за Европейския съюз ще приключи до септември догодина.

На свой ред  и британския фармацевтичен гигант AstraZeneca обяви, че постигнал 100-процентова защита срещу острите форми на COVID-19 със своята ваксина, разработена с университета в Оксфорд. Очакванията за нея са големи, заради ниската й цена и съхранението й, което не изисква толкова ниска температура, като при тази на Pfizer/BioNTech.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.