Според него няма подкрепа за бизнеса при фиксираните разходи

"Надяваме се бизнесът през 2021 г. да продължи възстановяването, започнало през третото тримесечие на тази година и спряло през четвъртото. Който е загубил 10% през 2020 г., ще възстанови 5% през 2021 и още 5% през 2022 година". Тази прогноза направи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред БНР

„Туризмът, въздушният транспорт и търговията ще се възстановяват по-бавно от индустрията”, смята Велев.

Васил Велев: Грешка ще е, ако не се компенсират веднага затворените бизнеси

Той изтъкна, че освен затворените бизнеси, има тежко пострадали, които не са спрени със заповед, но до тях мерките не стигат, защото 60/40 е неприложима, а подкрепа на фиксираните разходи няма.

„Показателят не трябва да е кодът на икономическата дейност, а спадът на продажбите. Европейската комисия казва, че ако спадът е повече от 30%, тогава компаниите могат да бъдат подкрепени за фиксираните им, за условно постоянните им разходи“, посочи Велев.

На извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес бизнесът, синдикатите и представителите на правителството ще обсъждат продължаването на мярката 60/40. 

„Мярката така и не можа да надхвърли обхвата от 10% за разлика от други европейски страни”, коментира Велев. Според него това е така заради два сериозни недостатъка – единият е доплащането от предприятието на 40% плюс осигуровките върху тях – още 19%, от приходи, които не съществуват. Така тези, които имат най-голяма нужда, нямат възможност да я използват, защото не разполагат с тези 40%. Вторият фактор е, че много предприятия не могат да поемат ангажимент за запазване на заетостта в тази неясна обстановка. 

КНСБ и АИКБ предлагат изменения в Кодекса на труда за компенсации в кризисни ситуации

„Забавяне в изплащането има по линия на Оперативната програма за иновации и конкурентоспособност, където все още не са изплатени всички средства за микрофирмите - от 3 до 10 000, а за средните предприятия все още има само класиране“, поясни Васил Велев и допълни, че при запазването на заетостта няма забавяне, а само лош дизайн.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.