Как да си гарантираме безопасни празници?

Близо 40 % от играчките на пазара не съответстват на изискванията за безопасност, показват проверките на контролните органи в дните до Коледа. От 289 проверени играчки, проблеми са открити при 112. Сред тях има и такива, които крият риск от задушаване, изгаряне и токов удар.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Лепенки срещу коронавирус - реално лечебно средство или поредната измама

Сред коледните подаръци, които Биляна Георгиева избира, за да зарадва най-малките под елхата, е кукла бебе. Поръчва я онлайн. След като играчката пристига, на пръв поглед проблем няма, но при по-дейно вглеждане жената открива, че куклата не е безопасна за дъщеря й Мария.

„Исках да видя къде се слагат батериите и установих, че въпросното място не е обезопасено - затваря се само с едно пластмасово капаче, което детето лесно може да отвори“, обясни Биляна.

СЛЕД "ЧЕРНИЯ" ПЕТЪК: Забавени пратки и стоки с дефекти (ВИДЕО)

Доколко опасна е тази кукла екип на NOVA провери заедно с експерти от Агенцията по метрология, която контролира пазара на играчки. Правим механичен тест, за да установим достатъчно добре скрити ли са батериите от децата.

„Шевовете трябва да са изключително здрави, за да не може детето да достигне до отсека с батериите“, коментира Мирослав Йотов.

Тестът доказва, че играчката е опасна и има риск от поглъщане на батериите.

През последните седмици инспектори от агенцията извършват засилени проверки и на пазара пиротехника и гирлянди.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортери: Наталия Герджикова, Георги Георгиев

А вашите сигнали и предложения за теми очакваме на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.