Темата коментира посланик Марин Райков

„Приключи един драматичен маратон. При преговорите между ЕС и Великобритания бяха засегнати много теми, свързани с регулаторния режим и с държавните помощи”, коментира в ефира на "Здравей, България" посланикът на страната ни във Великобритания Марин Райков.

 Британските депутати одобриха сделката с ЕС след Brexit

Яснота, посочи той, че има основно по въпроса за свободното движение, като фактически такова няма да има.

„От октомври месец пътуването ще става задължително с паспорт. С лична карта могат да пътуват само тези, които имат статут на уседналост и временен такъв. Без виза във Великобритания ще може да се осигурява престой в рамките на 6 месеца”, допълни Райков. 

ЕС и Великобритания подписаха споразумение за сътрудничество след Brexit

Той обясни, че за туристите няма да има проблем. Българските студенти, записани за настоящата учебна година, няма да имат промяна в статута.

„За тези от тях, които не са на територията на Великобритания до 31 декември, ситуацията няма да е такава, както и за тези, които ще следват в бъдеще. Те ще трябва да кандидатстват за виза и ще е нужно да плащат различни такси от тези, с които са записали. Ще трябва и да се погрижат за своите здравни осигуровки”, обясни още посланикът ни. 

Повече и за търговското споразумение гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.