Открити са нарушения

В празничната нощ много хора ще заложат на фойерверките и пиратките в домашни условия. Над 3100 проверки са направили до момента от полицията на обекти, в които се продават пиротехнически изделия. Открити са и нарушения при търговията.

Часове преди 2021-ва интересът към пиротехниката е голям. В новогодишната нощ, за да си гарантираме не само красива заря, но и безопасна, трябва да спазваме строги правила. Предпочитани и тази година сред хората са  пиро батериите, при които ако не се следват указанията, може да си нанесем сериозни наранявания.

Как да се предпазим от травми в новогодишната нощ?

За повече настроение и шум в празничната нощ Илиян Славов е отделил около 250 лева.

„Влече ме. Давал съм по 400 – 500 – 600 лева. Този път ще е скромно”, обяснява Илиян Славов.

Скромно, но пък пиротехниката крие опасности. За да не стане от „играчка – плачка”, експертите съветват, когато гърмим, да е на открито, широко и да няма хора наоколо.

„Основното, което препоръчвам, е да не се пие алкохол от човека, който ще пали фитила, както и да четат инструкциите”, заяви Тодор Попов, собственик на фирма за продажба на пиротехника.

„Ракетите се поставят в метална тръба , която да бъде хубаво закрепена за земята, тъй като по време на изстрела може да отиде някъде”, обяснява Иван Алиев.

Всеки втори комплект коледни лампички е с дефект (ВИДЕО)

„Плюс това сме в къща с двор, голямо пространство, няма проблем , тези в блоковете да му мислят”, коментира Славов.

За да е безопасен празникът, полицията е проверила тържища, пазари и търговски обекти за пиротехника. Така се натъкват на 7 нарушения.

„5 броя за нерегламентирана търговия на пиротехнически изделия и 2 броя за неправомерната им употреба”, обясни инспектор Иван Игнатов, сектор „Контрол на общоопасните средства“ в ГДНП.

Опитът от предишни години показва, че най-много произшествия с фойерверки стават при неправила употреба.

„Много от нараняванията с пиротехнически изделия са следствие на възпламеняване на изделие в ръката на употребяващия”, обясни инспектор Игнатов.

По данни на униформените на Коледните празници не е имало инциденти. Вчера обаче леко е пострадало дете, което е поставило пиратки в бутилка.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.