Масовата ваксинация в страната започна в началото на декември

Руските власти ще издават международни имунизационни сертификати на гражданите, които са се ваксинирали срещу COVID-19. Това става ясно от публикуван на сайта на Кремъл списък с поръчения на президента Владимир Путин към правителството.

Починалите с COVID-19 в Русия може да са повече от обявеното

До 20 януари правителството трябва да представи на президента предложенията си това как ще става издаването на имунизационните сертификати.

Те ще са необходими на руските граждани при влизане в Русия, напускане на страната и преминаване на границите на други държави.

За първи път въпросът за сертификатите беше повдигнат от журналисти по време на традиционната годишна пресконференция на президента Путин на 17 декември. Тогава държавният глава каза, че предложението изисква допълнително обсъждане.

COVID-19: Ваксинациите в Европа продължават

Масовата ваксинация в Русия срещу COVID-19 с препарата „Спутник V“ започна в началото на декември.

Създателите на ваксината от Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ твърдят, че ефективността ѝ е над 90%.

Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко съобщи, че до момента са се ваксинирали повече от 800 000 души, 50 000 от които в Москва. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР