Вижте разказа на Ангелина за ужасния инцидент

Високи нива на река Искър бяха регистрирани тази сутрин в района на град Нови Искър. Няколко селища бяха частично наводнени, имаше и спрени линии на градския транспорт.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На много места притоците на реката покачиха нивото си и предизвикаха транспортен хаос.  Рано сутринта Ангелина попада в капана на река Кътинска. В подлеза в Нови Искър около нея водата бързо достига два метра. „Тръгнах сутринта за работа. При разминаване с автобус, колата ми цялата беше залята. Останах във водата, нямаше накъде да мръдна. Струята беше много страшна, силна. Цялата треперех, ако не бяха тези момчета...”, разказа тя.

Спасяват я две момчета, които успяват да я измъкнат от автомобила. Единият от спасителите е Давид от Нови Искър. 

„Наши екипи са навсякъде. Гледаме да помогне, където може”, обясни Даниел Тодоринов от “Бедстия и аварии” в Нови Искър.

Йорданка Фандъкова провери на място ситуацията в Нови Искър в кв. „Кумарица“. 

„Започнахме изпускане на водни количества от р. Блато в район "Нови Искър" с отваряне на дигата към полето. Целта е да намалим притока и да спрем наводняването на дворове и мазета”, съобщи по-късно Фандъкова в личния си профил във Facebook.

Общо 60 са подадените сигнали от гр. Нови Искър, с. Житница, с.Мировяне и шест от кв."Горна Баня". В отводняването им се включват всички екипи на аварийната дирекция на Столичната община и екипи на Пожарната, които вече изградиха и над 100 нови диги в критични участъци, посочва кметът. За отварянето на дигата на р.Блато към земеделските земи има решение на "Напоителни системи.

Между 25 и 34 литра на кв. м валежи са паднали в последните 24 часа на територията на Столична община по данни на Националния институт по метеорология и хидрология. Нивата на реките са повишени с около 50-60 см.

Наблюдават се нивата на всички язовири на територията на общината - яз. "Суходол" и яз. "Мрамор" преливат през преливниците, а останалите се изпускат контролирано. Остава затворен участъкът под моста при завод "Зебра" в гр.Нови Искър, като автобуси с номера 23 и 26 се движат по обходен маршрут.

Със скъсени маршрути се движат и автобусите към с Плана заради паднали дървета и клони по пътя след с.Железница, информира столичният кмет.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.