Прокуратурата е дарила 4 апарата за извличане на плазма

40 прокурори, следователи и съдебни служители вече са дарили рековалесцентна плазма за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус към началото на 2021 г. в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия, съобщиха от прокуратурата.

Ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) отправи призив в средата на ноември 2020 г. магистратите и съдебните служители, които са преболедували COVID-19, възстановили са се от инфекцията и отговарят на критериите, да дарят плазма. Целта е да се помогне да бъде попълнена Националната банка за рековалесцентна плазма. Кампанията на ПРБ продължава, създадена е организация всички желаещи да дарят плазма.

През ноември 2020 г. по инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България стартира и благотворителна кампания, подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата, за набиране на средства за закупуване на устройства за извличане на кръвна плазма. Първите два апарата за плазмафереза бяха дарени на СБЛАГ „Майчин дом“ и Националния център по трансфузионна хематология на 10.12.2020 г. Още два апарата и необходимите консумативи за тяхното функциониране на 21.12.2020 г. получиха УМБАЛ „Света Анна“ – София и МБАЛ „Бургасмед“.  Предстои даряването на още апарати.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.