Огромното количество битови отпадъци е донесено от водите на река Искър

Прелелите реки доведоха до още един, сериозен проблем - наноси от тонове боклук на стената на ВЕЦ "Своге". Огромното количество битови отпадъци е донесено от водите на река Искър, като в плаващото сметище има от пластмасови бутилки до цели телевизори.

СЛЕД ПОРОИТЕ: Още наводнени села и прекъснати пътища (ОБЗОР)

Тоновете отпадъци във водите край ВЕЦ "Своге" започват да се трупат още преди дни, когато заради обилните валежи съоръжението спира работа си. Половин футболно игрище - така определят размерите на боклука в района на река Искър от управата на ВЕЦ-а

„Доста голямо количество от боклука, който виждаме, е от дъждовете. Помощ няма от никъде. Изцяло нашата фирма чисти тези боклуци. Като основна част от боклуците се прекарват по реката към другите ВЕЦ-ове, където имаме автоматични съоръжения за изчистване”, обясни Васил Шуманов.

Средец е затрупан от боклуци след приливна вълна

От ВЕЦ-а посочват, че за да започне почистването, нивото на водата трябва да падне до 80 кубични метра в секунда, в момента то е 130. Опасност за населението няма. А голямата част от боклука в реката, идвал от незаконни сметища и непочистени дерета, посочват от община Своге.

„През миналата година сме почистили 1100 тона боклук от нерегламентирани сметища на територията на общината”, обясни зам.-кметът Илия Богданов. Колко точно са незаконните сметища обаче нямали представа, казва още той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.