Ренци от известно време заплашваше да изтегли министрите си от кабинета

Италия изпадна в политическа криза. Бившият премиер Матео Ренци оттегли своята партия от управляващата коалиция. Така правителството остана без мнозинство в парламента, в разгара на кризата с коронавируса.

Започна най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия

Ренци оглавява малката партия „Италия Вива” и на няколко пъти заплашваше, че ще излезе от коалицията. Основните му несъгласия с премиера Джузепе Конте са за това как да се използват милиардите, които ще получи Италия от Европейския съюз по механизма за помощ срещу пандемията.

Предлагат извънредното положение в Италия да продължи до май

Ренци каза, че според него няма да има предсрочни избори. Той намекна че е готов да се включи в експертен кабинет, оглавяван от непартийна личност.

"Демокрацията има своите правила. Ако те не се уважават, както за съжаление стана прекалено много пъти тази година, някой трябва да прояви кураж. Трябва да има смелостта, която другите нямат и да каже, че царят е гол”, посочи Ренци.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си