Страната е световен лидер по относителен дял на ваксинираните

Израел е световен лидер по относителен дял на ваксинираните - 21,38 на 100 жители, следван от ОАЕ и Бахрейн. Само три седмици след началото на кампанията Израел успя да ваксинира 20% от гражданите си.

Израел ваксинира един милион души за по-малко от 2 седмици

Имунизационната кампания в страната започна на 20 декември първо сред хората от рисковите групи, лицата над 60 години и други приоритетни групи. Предстои имунизиране на хората на възраст 55-60 години и на учителите. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че до март всеки над 16-годишен израелец ще има възможност да се ваксинира срещу коронавируса.

Ключовите принципи, които следва страната включват възможно най-бързо поставяне на ваксината, разпространяване на много и точна информация за ваксините чрез медиите, проследяване на страничните ефекти от ваксината и най-важното – приоритизацията на първите ваксинирани.

Израел на първо място в света по ваксинации

Първият договор, който Израел сключва, е с Moderna, но тъй като ваксината на Pfizer е одобрена по-рано, ваксинацията е започнала с този препарат. Сключен е договор и с AstraZeneka.

Израел също е изправен пред предизвикателството да съхранява ваксината. Поради тази причина ваксинацията в страната следва стриктен план, който се съставя всяка седмица. В момента здравните власти обмислят как да стартира и ваксинация по домовете.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.