Компанията заяви, че е направила промени в производствения процес

Pfizer временно ще намали доставките на ваксината си срещу коронавируса за Европа, докато повиши производствения си капацитет, заявиха днес компанията и норвежкият Институт за обществено здраве, цитирани от Ройтерс и ТАСС.

„Получихме това съобщение днес малко преди 10.00 ч. Очаквахме 43 875 дози от ваксината от Pfizer през третата седмица на месеца. Сега изглежда ще получим 36 075 дози”, се казва в изявлението на института.

Влияят ли новите мутации на коронавируса върху ефикасността на ваксината

Намаляването на доставките е свързано с реорганизация на производството на ваксината и обновяване на обемите на производството, обяснява институтът. Когато този процес завърши, Pfizer ще може да увеличи производството на ваксината от 1,3 милиарда дози годишно до 2 милиарда дози. Временното намаляване на доставките ще засегне всички европейски държави, посочи институтът и допълни, че все още не се знае в какви срокове компанията ще завърши да обновява производството си.

Pfizer заяви, че е направила промени в производствения процес и съоръженията, които ще изискват допълнително одобрение от регулаторите. „Макар че това временно ще се отрази на доставките в края на януари и началото на февруари, то ще осигури значително увеличаване на дозите за имунизиране, които ще са налични в края на февруари и март”, съобщиха от Pfizer.

Гломб: Трябва да се страхуваме от вируса, а не от ваксината

Норвегия, която не е страна членка на Европейския съюз, получи достъп до ваксините, придобити от блока, благодарение на Швеция - страна членка, която ще купи повече от необходимото ѝ и ще продаде излишъка на Норвегия.

Норвежкият институт за обществено здраве заяви, че благодарение на натрупани резерви няма да има забавяне на разпределението на ваксини срещу COVID-19 в Норвегия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си