Това става след разпореждане на президента Путин

Масова ваксинация срещу коронавируса започва в Русия от днес, предаде ТАСС. Руснаците ще могат да си поставят безплатно една от двете регистрирани в страната ваксини - „Спутник V” и „Епивакорона”.

Путин: Ваксината ни е най-добрата в света, да преминем към масова ваксинация

За преминаване към масова ваксинация разпореди руският президент Владимир Путин миналата седмица. От 10 декември в Русия се извършваше мащабна ваксинация и ваксини получиха медици, учители, хора с хронични заболявания и др.

Руските власти ще издават международни имунизационни COVID-19 сертификати

Според вицепремиера Татяна Голикова, оглавяваща оперативния щаб за борба с коронавируса, до края на месеца в оборот ще постъпят около 2,1 милиона ваксини. Ръководителят на регулаторния орган за защита на потребителите Роспотребназдор Анна Попова пък заяви, че имунизацията трябва да бъде организирана така, че колективен имунитет да се формира до началото на есенния епидемичен сезон. Според нея през първата година ваксинацията може да обхване 60% от населението на страната.

Русия сега е в процес на клинични изпитания и трета ваксина срещу коронавируса.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА