Сламката може да е от благородна неръждаема стомана и да се използва цял живот

В ефира на предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Елеонора Йосифова от Сдружение "За Земята" и Вера Маркова от първия магазин с нулев отпадък коментираха темата за замяната на пластмасовите изделия, които скоро ще бъдат забранени. 

"Не е достатъчно само потребителите да намалят количеството пластмаса, но и институциите да създадат условия за това. В България има изключително малко кофи за разделно събиране на отпадъци. Рециклирането не е решение, защото остава боклук, който няма къде да сложим. Сламките се разграждат около 200 г., пластмасовите шишета около 600, пликчетата имат толкова дълъг живот, че не можем да ги надживеем" сподели Йосифова.

В Мексико забраниха пластмасата за еднократна употреба

"Нямаме депозитни схеми, не сме готови за пълна забрана на пластмасата. В Дания се заплаща депозит при закупуване на пластмасова бутилка, който се връща при предаване на тази бутилка за рециклиране", коментира от своя страна Маркова.

"Има страни, в които е позволено насипното пазаруване. Мери се количеството и се сипва по бурканчета, може да се надписва с етикет или перманентен маркер", заяви тя.

Сламката може да е от благородна неръждаема стомана и да се използва цял живот. Съществуват и бамбукови, а сгъваемите чаши са алтернатива на пластмасовите.

Има и бамбукови клечки за уши, които могат да се мият и да се използват многократно.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.