В градовете произшествията и загиналите са намалели много повече, отколкото в малките населени места

Край на нескончаемите изпити за шофьорска книжка. Кандидат водачите вече ще имат до три опита, за да докажат уменията си на пътя. След това трябва да започнат курсът от начало. За другите промени, които касаят младите водачи в студиото на "Социална мрежа" по NOVA NEWS говорят Малина Бондаренко, зам.-председател на СБА и Росен Рапчев, гл. експерт ДА "Безопасност на движението по пътищата".

Според Бондаренко за пръв път има единен документ за обучение по пътна безопасност.за над 80 % от курсистите часовете на кормуване са достатъчно. 

Тя смята, че експерти трябва да обясняват на децата правилата за безопасност за движението, а не учители, това не е правилният подход. Преднадценяване на неуменията води до произшествия.

Ст. комисар Шотаров: 532 произшествия имаме от 8 до 12 януари

По думите на Рапчев пък, за да може изпитът да има по-сериозна тежест, курсистите ще се явяват определен брой пъти на изпит. 

"Трябва да направим цялостна култура на поведение. Един път в годината и лекар да обяснява на децата, какво тялото на човек може да понесе или да не се понесе. Така ще добият представа наистина колко е опасно", добави той.

Той коментира, че младите водачи не са най-рисковите, а във всяка една възраст имат различни проблеми и поемат различни видове рискове.

Гл. експерт Рапчев информира, че в градовете произшествията и загиналите са намалели много повече, отколкото в малките населени места. Близо с 40 % е спаднал броя на пътните произшествия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.