За нарушителите е предвидена глоба

В Милано от днес на някои открити обществени места е забранено да се пуши, предаде Франс прес. Мярката касае паркове, стадиони, автобусни спирки, гробища. Забраната не е пълна, а частична. Заклетите пушачи, които не могат да се въздържат да не запалят цигара, имат право да го направят, но ако изберат изолирани места, спазвайки дистанция от 10 метра с другите хора. Забраната не касае площадите, като например този пред Миланската катедрала.

Електронните цигари може да замъглят съзнанието

Общо взето мярката се посреща добре дори от пушачите. За нарушителите на частичната забрана са предвидени глоби, вариращи от 40 до 240 евро.

ОКОНЧАТЕЛНО: Забраниха продажбата на наргилета за непълнолетни

Милано е първият италиански град, в който влиза в сила подобна частична забрана за пушене на места на открито. Целта е да се намалят фините прахови частици PM10, които са вредни за белите дробове. Смята се, че 8 процента от тези частици в Милано се дължат именно на пушенето. Градът редовно чупи рекордите по замърсен въздух.

Турция забрани пушенето навън като мярка срещу COVID-19

Властите на Милано планират на 1 януари 2025 г. в града да влезе в сила пълна забрана за пушене.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА