Той беше имунизиран срещу COVID-19

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу COVID-19. Ваксината му беше поставена в 10:30 ч., в сградата на Регионална здравна инспекция – София.

„Надявам се да не настъпят някакви странични реакции, че утре съм на брифинг", заяви в кръга на шегата пред медиите доц. Кунчев преди поставянето на инжекцията.

Проф. Габровски за мерките: Нека не забравяме уроците от миналата година, нека бързаме бавно

„В света вече има 30 млн. ваксинирани. Първоначалните колебания, страхове и всичко, което хората си мислеха, че може да се случи, очевидно не става. Профилът на безопасност на ваксините е чудесен, надявам се че така ще бъде и за следващите", заяви той след ваксинацията.

Запитан дали е реалистично масовата имунизация да започне в края на април, той отвори: „За мен е реалистично, стига следващата седмица ваксината на AstraZeneca да получи разрешение. Количествата на всички производители се увеличават с много големи темпове, особено след март”.

Доц. Кунчев коментира и обмисляното от властите разхлабване на мерките.

„За някои типове заведения периодът, в който не работят, вече е 9-10 месеца, за други - 3-4 месеца. Има много семейства, в които двама души работят в този бизнес. Проявяваме разбиране. Утре ще има окончателно решение”, каза той. И допълни: „Предлагаме след отварянето на ресторанти и кафенета да мине някакъв период и тогава да се реши и за нощните заведения”.

Какво е състоянието на медиците от Хасковско, заразени с COVID-19 след ваксинация

Относно заразената санитарка от болницата в Харманли и лекар от Белодробната болница в Хасково, които са се заразили с COVID-19 десетина дни след поставянето на първата ваксина, той заяви: „Ясно е, че когато има масово разпространение на заразата, между първа и втора доза има достатъчно дълъг период, за да се срещнете с вируса и да развиете заболяването. След първата имунизация все още не се изгражда такова количество антитела, което да ви предпази. При всички случаи има антитела и те правят заболяването по-леко, така, както се е случило и с колегата”.

„Няма проблем да бъдат ваксинирани, но това ще зависи от тяхното състояние. Ако заболяването е леко, това не е противопоказание. Ако се развие в по-тежка фаза, ще се изчака. Няма краен период, в който да не може да бъде сложена втората, но колкото е по-близо, толкова по-добре. ”, допълни Кунчев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.