Тежка техника ще влезе в авариралото метро между "Театрална" и "Хаджи Димитър" след полунощ

Тежка техника ще влезе в авариралото метро между "Театрална" и "Хаджи Димитър" след полунощ. Това стана ясно от коментар на кмета на София Йорданка Фандъкова по повод спирането на подземната железница до "Хаджи Димитър". 

Фандъкова разкри, че екипи от инженери на „Метрополитен“ и строители започнаха демонтажа на релсите в 30-метров участък преди станция „Хаджи Димитър“. "Вчера към 18 ч получихме сигнал от дежурния диспечер за надигане на релсовия път. Движението на влаковете беше спряно веднага. При отклонение на релсите над 5 мм се задействат системите за сигурност, които са реагирали веднага", раказва кметът. 

След демонтажа на релсите, ще започне демонтаж на траверсите и бетона на релсовия път. "В момента се работи с малка строителна техника, а след полунощ, когато спре движението на влаковете по третата линия, ще влязат по-големи машини и вагони, с които да се извозят материалите", заявява кметът. 

 

Фандъкова разказва, че този участък е най-ниската точка от трасето и до него преминава Перловска река.

"Дъното на тунела е на 18 м дълбочина, като при вдигането на нивата на подземните води, налягането на водата достига над 15 тона на кв. м. С разкриването на участъка ще се установи причината, довела до надигане. До момента е ясно само, че високото ниво на подземните води е повишило водния напор, което най-вероятно е причината за надигането на релсовия път", пише градоначалникът и допълва, че "за да гарантираме пълна безопасност и да не се допусне компрометиране на съоръжението, ще бъдат направени допълнителни сондажи".

"Преди да има яснота за причините, не може да се даде точен срок за възстановяване на движението в участъка. Всички средства за отстраняването на проблема са за сметка на изпълнителя в рамките на гаранцията на обекта. Последната станция от третата линия остава затворена, за което сме осигурили автобуси, които се движат по маршрута от театър „София“ до бул. „Вл. Вазов“, казва още тя. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.