Компромис ще се направи само за големите ученици

Мерките срещу коронавируса няма да паднат в края на януари! Това обявиха премиерът и здравните власти, по съвети на експерти. Основната причина за продължаването на по-строгия режим е вероятност за разпространение на новия щам на вируса.

Балтов: Новият вариант на COVID-19 вече е в България

Ако това стане, заболеваемостта може да скочи седем пъти и да наруши положителната тенденция за намаляване на заразените и болните у нас. Единственото изключение ще бъде за учениците, които ще могат да се върнат в клас по определена схема. А ресторантьорите обявиха, че отиват на протести, ако няма скорошна дата за отваряне на заведенията.

От щаба отчетоха запазване на позитивната тенденция за спад в броя на новозаразените и починали пациенти с коронавирус. В момента страната ни заема предпоследното, 27-мо място, в Европейския съюз по заболеваемост и 9-то място по смъртност.

Всичко това обаче не трябва да ни успокоява - категорични бяха експертите, тъй като новата версия на COVID-19 вече е у нас, дори да няма официални резултати на изследваните проби. Изненадващо на брифинга се появи и премиерът Борисов, който заяви, че в момента само училищата са приоритет за отпускане на мерките. До края на януари всички мерки остават непроменени, заяви премиерът.

Борисов за мерките: Компромис може да се направи само за образованието

„Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. По определен ред и учениците от 5-ти до 12-ти клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение”, обясни Борисов.

А изцяло присъствено продължават по-малките ученици, които се върнаха още на 4-ти януари.

„За радост яслите и детските градини, и учениците до 4-ти клас включително, не повишиха заразяемостта и, Божа работа,дай Боже така да бъде и с другите ученици, като ги пуснем да учат”, добави премиерът.

Тревожната ситуация в Европа обаче не давала поводи за друго отпускане в ограниченията.

„Разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове. В рамките на 4-ри седмици във Великобритания той успя от 10-15% вече да заеме дял - над 75. Всички, които излизат положителни, са вече с новия щам”, обясни доц. Кунчев Сега у нас 10 души пренасят инфекцията върху още 5 други.

„В момента във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Това предстои да се случи в Европа”, добави здравният инспектор.

Кунчев: Новият вариант на COVID-19 се развива бурно, 10 души заразяват 27

До края на месеца Националната референтна лаборатория ще излезе с резултати от пробите, които да покажат има ли българи, носители на новата вариация на COVID- 19.  Директорът на "Пирогов" - проф. Балтов, е категоричен, че изменения в познатия щам са засечени у нас още през ноември.

„Според нашата лаборатория вирусологична вече е в България. И за съжаление ще започне да набира скорост. Ние наблюдаваме, че почти всеки ден имаме пациент, на който се открива липса на "S" ген при детекцията в PCR лабораторията. Просто нашите машини не го отчитат”, обясни той.

А лечебните ни заведения на първа линия вече се готвят да посрещнат нова вълна. 

„Много бързо този вариант измества класическия, което може да доведе до пренапрягане на здравната система и от там съответно да не могат всички граждани, нуждаещи се от адекватни грижи, да ги получат”, смята ген. Венцислав Мутафчийски.

Томов: Опасността от новия щам е по-голяма, но той също може да се контролира

Надежда в ситуацията дават отново ваксините, припомниха здравните власти. А намалените доставки на препаратите в последните седмици не са попречили всеки българин, получил първа доза, да бъде реимунизиран - както е станало в редица други държави. 

„Ако бяхме се увлекли в желание да ваксинираме с всички доставени дози към днешна дата, щяхме да имаме недостиг за ваксиниране на 17 хиляди български граждани”, подчерта проф. Ангелов. По предварителни данни, цитирани от здравния министър, до края на годината ще могат да бъдат ваксинирани близо 6 милиона българи.

Няколко часа след брифинга здравният министър обяви, че ще предложи на Министерския съвет удължаване на епидемичната обстановка у нас с още три месеца. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.