В чия полза ще е това?

Социолозите очакват по-ниска избирателна активност на предстоящите избори.

„Последните 8-10 избора в страните от ЕС ясно показват по-ниска от традиционната избирателна активност. При по-ниска активност излизат по-твърдите ядра. Не съм сигурен, че определени твърди ядра няма да се страхуват и те от вируса. Не сме подготвени да говорим с категоричност как би реагирал избирателят в условията на пандемия”, коментира политологът Димитър Ганев.

Нинова: Един от начините да се промени моделът на управление е масовото гласуване

„При екстремна ситуация излизат твърдите ядра да гласуват”, коментира социологът Кольо Колев. „Това удря повече върху БСП, защото са по-възрастни хора с по-малка мобилност. Без съмнение има значение. Но може да се случи и прекрасен пролетен ден и хората да излязат. Но да се разчита на изкуствено създаване на ниска активност не е сериозно”, смята Кольо Колев.

Социолог: Ако ГЕРБ спечели изборите, опозицията ще ги обяви за нечестни

„Не мисля, че ГЕРБ е в състояние да удържи властта. Дълбоко се съмнявам, че опозицията ще успее да вземе властта”, заяви още Колев.

„Това е чиста проба врачуване”, каза Димитър Ганев.   

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.