Осигурено е трасе за линейки и хранителни доставки

Продължават опитите да бъде разчистено огромното срутище, което блокира главния път през Искърското дефиле в района на Елисейна. Премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Петя Аврамова направиха инкпекция на мястото. Прогнозите са, че пътят ще бъде отворен най-рано след 4 дни. Експертите се опасяват, че дъждът може да доведе до ново срутване на ската, което ще усложни още обстановката.

 

 

Борисов: Заделяме десетки милиони за ремонти по свлачища и по стари трасета (ВИДЕО)

„Заделяме десетки милиони за ремонти по старите трасета. Може би над 10 млн. лв. ще отидат за свлачища. За съжаление, такава е природата в България”, каза министър-председателят.

Премиерът обърна внимание на условията, при които работят специалистите. Той уточни, че през нощта не се работи. „Няма смисъл да се рискува човешки живот за ден разлика. Важно е бързо да се разчисти, но при спазване на всички мерки за безопасност“, добави той.

„В понеделник най-вероятно министър Христо Терзийски ще свика Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, защото има подобно свлачище и над Благоевград. За него ще са необходими около 4-5 млн. лв. Може би има и още 5-6 подобни належи. В сряда ще издадем постановление и веднага ще дадем на кметовете да работят“, коментира той.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова докладва на премиера Борисов конкретните дейности по укрепването на срутището в краткосрочен план.

Огромно свлачище затвори пътя в Искърското дефиле (ВИДЕО+СНИМКИ)

Алпинистът Александър Кюлев идва от Банско, за да помогне за справяне със срутището. Заедно с колегите си ще обрушват най-опасните скали. Притеснения му създават само валежите. „По-трудно е, защото всичко е хлъзгаво. Обстановката е много по-тежка”, коментира той.

Местните хора също се интересуват как върви работата. Владимир Ценов от Зверино се притеснява за тъста си, който се занимава с доставки. „Той вози хляб на околните села. Не знам въобще как е минал през нощта, защото той тръгва в 03.00 ч. Не знам дали въобще е минал”, казва той.

Тихомир, който живее в Елисейна посочи проблемите, които ще се появят в началото на другата седмица.  „Преминават автобуси. Сутрин за влака пътуват деца за училището в Зверино. Тези камъни пречат много, създават опасност и най-вероятно ще падат още”, коментира той.

От местната власт са намерили временно решение. „Вече има организиран обходен маршрут за колите, които трябва да осигурят медицинско обслужване, да подсигурят връзката за хранителни продукти между двете села Елисейна и Зверино. Няма да има никакъв проблем за учениците да бъдат превозени до учебните заведения”, заяви Иван Аспарухов, кмет на община Мездра.

Останалите пътуващи обаче ще се наложи да използват обхоните маршрути, които удължават пътя им повече от 2 пъти.

Продължава работата и по укрепването на пътя към Рилския манастир. 

„Там, в рамките на заделеното финансиране, ще бъде изградена т. нар. тунелна шапка, която ще отвежда падналите скали", коментира Борисов.

На около 600 точки в страната са започнали опасни свлачищни процеси.  За 100 от тях вече е осигурено финансиране.   

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.