Владимир Илиев излежа 8 години за убийство, но доказателствата сочеха, че не го е извършил

Преди време в „Неделята на NOVA“ Тина Ивайлова лично се зае с казуса на осъдения еднорък музикант Владимир Илиев. Той излежа 8 години за убийство, но доказателствата сочеха, че не го е извършил. След намесата на главния прокурор Иван Гешев – музикантът беше освободен, а екип на NOVA го показа в първите минути на неговата свобода. Започна и дело, с което човекът искаше да изчисти изцяло името си, но в последните дни Върховният касационен съд отказа това.

Историята на едноръкия музикант сме ви разказвали неведнъж. Той изтърпя 8 от 12–годишна присъда за убийството на приятеля си. След двегодишна битка от страна на екипа на NOVA се стигна до искането за нов процес.

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Освободиха несправедливо осъден музикант от затвора

След като се запозна с материалите по делото, главният прокурор Иван Гешев поиска делото да бъде възобновено и Владимир да бъде оневинен. Това обаче не се случи.

„Това е голямо разочарование не само за Владимир, но и за неговата защита”, заяви адвокатът Димитър Марковски.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прокурори от Велико Търново поискаха рестарт на делото "Куцина"

„Няма как да не прави впечатление, че случаите, в които самата Прокуратура инициира такова искане, са много редки. Случаят на Илиев е толкова фрапантен, че той не може да има друго развитие, освен това самата Прокуратура да не апелира самата тя да се възобнови делото”, каза още Марковски.

„Очаквахме да видим и по-подробни мотиви относно отказа.  За съжаление те са доста формални, не са подробни, не са обмислени и всички аспекти на събраните нови неща от криминалистите във Велико Търново”, казва още адвокатът. И допълва: „Не съм загубил надежда, че ще стигнем до истината за този казус”.

Битката ще продължи в Страсбург.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.