Те бяха спрени заради липса на PCR тестове

Българите, които бяха блокирани в Германия, вече пътуват към родината. Това обяви за NOVA изпълнителният директор на фирмата превозвач. Автобусът пътуваше от София за Франция, но на влизане в Германия хората бяха спрени заради липса на PCR тестове и прекараха часове наред на границата.

Българи са блокирани в Германия, сред тях има и малки деца (ВИДЕО)

Автобусът тръгва от България към Франция рано сутринта в събота. Само няколко часа по-късно обаче външното ни министерство публикува нота, която гласи, че PCR тестът е задължителен за влизане във Франция. Така, когато стигат до границата, част от пътуващите ни сънародници се оказват блокирани.

Някои от тях, които са си направили PCR тест за всеки случай, успяват да минат границата и да стигнат дестинацията си. Тези, които нямат резултати от изследването, остават на пункта с часове. От компанията превозвач организират транспорт до Щутгарт, откъдето блокираните българи да могат да се приберат обратно у нас.

Франция забранява всички пътувания до и от страни извън ЕС

„Ситуацията действително е комплицирана, тъй като нотата, която е публикувана от външно министерство, е след като автобусът отпътува от България. Затова сме организирали автобус, който може да се придвижи до тези пътници, да ги вземе и да ги прибере в родината. В случая не намирам вина нито в пътниците, нито пък във фирмата”, заяви Георги Атанасов, изпълнителен директор на компанията.

Очаква се сънародниците ни да се приберат у дома тази вечер.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.