Предстои да бъдат предприети мерки за трайното укрепване

Възстановено е движението по пътя в Искърското дефиле в района на Елисейна. Обрушени са скатовете и е почистена скалната маса, с което се осигурява безопасното движение на пътуващите в участъка, информират от АПИ.

Започват проверки за неукрепени участъци по пътищата

Според специалисти върху пътя са се срутили около 2000 кубични метра скална маса. Свлачището застраши и движението по съседната жп-линия. Експертите посочват, че с повишаването на температурите нараства опасността от нови свлачища. Заради това от АПИ правят постоянни обходи на застрашените трасета.

До месец предстои да бъдат предприети мерки за трайното укрепване на най-големия скален къс на срутището при Елисейна. Въпреки, че местните са доволни от пускането на движението, някои от тях имат притеснения.

„Целият район е опасен и това е бомба със закъснител. Въпреки, че вчера цял ден работеха алпинисти, обрушиха немалко скална маса, има места, от които се опасявам, че може да падне някой камък. Трябва да се направи нещо”, каза кметът на Елисейна Валентин Илиев.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно в дефилетата и планинските участъци. От обилните валежи от сняг и дъжд в последните седмици, интензивното снеготопене и големите температурни амплитуди се активизираха редица срутищни процеси. С повишаването на температурите нараства опасността от активизирането на нови геодинамични процеси.

Борисов: Заделяме десетки милиони за ремонти по свлачища и по стари трасета (ВИДЕО)

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски разпореди на областните пътни управления и на пътноподдържащите фирми да извършват постоянни обходи на трасетата, на които има опасност от свличане на скална маса. Работата им се подпомага и от екипите на тол контрола. При опасност от големи срутища превантивно ще се затварят пътни участъци, защото е важно да се гарантира безопасността на пътуващите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.