Според Петър Велков обществото "тика" системата към ново затваряне

„Ръстът на заболеваемост при децата в момента е най-голям, въпреки че нямаме масово тестване при тях. От този ръст следва и ръстът при другите възрастови групи”, обясни математикът Петър Велков в ефира на „Здравей, България”. Той цитира графика, която показва данните след отварянето на училищата.

Броят на ваксинираните срещу COVID-19 в България надхвърли 50 000

Според него причина за високите нива е неспазването на мерките. Той е на мнение, че разхлабването на мерките трябва да бъде съпроводено с тестване. Велков даде за пример Австрия, където се планира тестване на учениците в присъствена форма два пъти седмично.

„Ние, в България, не тестваме децата. А някои от тях го карат безсимптомно. В училищата вкарваме 200 000 деца обратно. Те имат близки, което значи, че говорим за връзка между над 600 хиляди души”, добави математикът.

Расте броят на случаите, подозрителни за новия вариант на COVID-19 (ВИДЕО)

Той е на мнение, че обществото „тика системата към ново затваряне”, тъй като заедно с училищата, врати отварят моловете и фитнесите. Това, в комбинация с неспазването на мерките, ще предизвика нов скок в броя на заразените.

„Предната седмица беше първата от 9 насам, в които отчитаме ръст на новозаразените. Тази седмица отново има по-високи нива. Ние вече сме в момент на растеж и това се случва в началото на отваряне на мерките”, подчерта Велков.

Според него решенията трябва да се взимат по-рано, а анализ да се прави на база седмични данни, а не на по-дълъг период.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.