Според него той е по-силен заради мутациите си

Вирусът на COVID-19 още не е уморен, дори напротив. В момента е по-силен заради мутациите си. Това заяви директорът на германския институт „Роберт Кох“ Лотар Вилер на пресконференция в Берлин.

В пресконференцията днес участие взеха министърът на здравеопазването Йенс Шпан и директорът на института „Роберт Кох“ Лотар Вилер.

Учените от Оксфорд: Ваксината на AstraZeneca пази и срещу новия вариант

На 10 февруари премиерите на провинции и кабинетът в Берлин ще обсъдят отново ситуацията и ще решат дали мерките да продължат със същата строгост или има възможност за отваряне на институции и заведения.

Йенс Шпан обаче се изказа предпазливо за евентуално разхлабване на мерките. От една страна броят на заразените спада и за първи път от ноември активно болните в момента са по 200 000 души. От друга страна британската мутация на вируса е по-агресивна и се разпространява бързо и в Германия в момента.

Ако започнем отваряне на институции, то първи врати ще отворят детските градини и училrщата, заяви Шпан и добави: "Знаем, че семействата вече са на ръба на силите си".

В момента в Германия са допуснати за употреба три вида ваксини, като всичките действат и пазят от зараза, заяви още Шпан.

80% от обитателите на домовете за възрастни хора вече са ваксинирани, но до постигане на имунитет на национално ниво ще са нужни още месеци, предупреди той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР