В понеделник ЦИК ще отвори врати за подаване на документи

След броени дни започва регистрацията на всички партии и коалиции, които искат да участват в парламентарните избори на 4 април. Затова и в партийните централи кипи усилена работа по подреждането на листите с кандидати за депутати.

Точно в 9 часа в понеделник ЦИК ще отвори врати за партиите, които искат да премерят сили на вота на 4 април. Те ще могат да подават документи оттогава - до 17 февруари.

ЦИК започва регистрация на партиите от понеделник

Макар процедурата да е обичайна за всички избори, то на тези една партия ще изневери на традицията си. От ГЕРБ най-вероятно няма да се регистрират първи, защото още няма да са готови с листите си. Припомняме, че на предишни избори младежи от партията дори дежуряха от рано сутрин, за да могат да влязат първи в ЦИК.

Така е възможно от ГЕРБ да бъдат изпреварени от партията на Цветан Цветанов, откъдето имат намерение да се регистрират още в понеделник. Още една изненада – „Обединени патриоти” окончателно няма да се явят заедно на 4 април.

Два месеца преди изборите в Централната избирателна комисия кипи усилена работа по подготовката им. Как ще гласуваме безопасно все още не е ясно.

„Преди всичко – без да получим протокола на министъра на здравеопазването, ние не можем да тръгнем към по-специфични стъпки. Срок няма, но колкото по-рано го получим, толкова по-рано ще могат не само ЦИК, но и общините да започнат да се подготвят за изпълнение на тези мерки”, обясни говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Законодателни промени скараха депутатите

Докато ЦИК гласува правила, в партийните централи упорито се редят кандидатите за депутати в 45-то Народно събрание. От ГЕРБ вече втора седмица приемат номинации – лично в офисите им или по e-mail. Очакванията са от партията да издигнат за водачи предимно успешни за тях министри. По традиция, премиерът Бойко Борисов вероятно ще поведе две листи – в 25-и МИР в София и в Пловдив-град. Там той ще се изправи в директен сблъсък с лидера на БСП Корнелия Нинова. От столетницата вече са готови с първите места в листите си.

„Почти 2/3 са икономисти, юристи, лекари, инженери и това гарантира една сериозна професионална експертиза за предизвикателствата, които ни очакват в следващите години”, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Топката в момента е в ръцете на социалистите в страната, които трябва да подредят останалите позиции в списъка с кандидати за депутати.

„Избираема личност с обществен авторитет, която да споделя идеите на ДПС и на либерализма“ е един от критериите в подбора на кандидатите за депутати на движението, където също тече процедура по подредба на листи.

ВМРО разкриха защо се отказват от коалиция

Два дни преди старта на регистрацията „Обединени патриоти” няма да се явят обединени на вота. От ВМРО официално обявиха, че ще се борят сами за гласовете на избирателите си.

„Тук няма лоши отношения, няма някакво напрежение или идеологически различия. Истината е, че ВМРО се развива и ние имаме визия за развитието на патриотичното движение, която трябва да продължим сами”, коментира зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Документи в ЦИК ще успее да подаде и партията „Българско лято“, свързана с бизнесмена Васил Божков. Това става възможно, след като Софийският градски съд днес допусна регистрацията ѝ като партия. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.