Пандемията от COVID-19 изправи трима министри на трибуната в Народното събрание

Ожесточени спорове в парламента. Поводът - опозицията не е съгласна с „вкарването на редица законодателни промени през Закона за извънредното положение“. През преходните и заключителните разпоредби в закона за Закона за извънредното положение, се правят промени в общо осем закона. Това предизвика гнева на опзозицията.

„Очевидно вносителите си поставят задача да решат всички проблеми до края на мандата и под благовидния предлог, че искат да се решават проблеми на хората в пандемията“, каза Йордан Цонев от ДПС.

С промените се изравнява месечната помощ за деца с трайни увреждания, получавани от семейства на роднини или близки и от доброволни приемни семейства.

„Въпреки някои смислени предложения за физическите и юридическите лица, черешка на тортата е народните представители да предлагат в промени в бюджета“, добави Хасан Адемов.

А поправките в Закона за хазарта, с които играта кено да получава лиценз за числови лотарийни игри, внесе допълнително напрежение.

„Чакат с отворената чанта да си получат комисионите, ако издадат лиценза, който искат. Защо не казахте, че ОПГ от висши държавни служители и представители на хазартния бизнес откраднаха от дечицата и българските семейства официално 700 млн. лв“, каза Румен Гечев.

„Практика е на опозицията когато се прави от мнозинство нещо добро за деца с увреждания да се изопачи факти да се омаловажи и объркват хората“, коментира Евгения Ангелова от ГЕРБ.

А причината да се отвори извънредния закон – възможността общините да отложат плащанията си по кредити с до два месеца след приключване на извънредната епидемична обстановка.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.