Какви съдби се редят пред социалните кухни

В последната година домът придоби ново значение за повечето от нас. Мнозина го преоткриха, но други окончателно се разделиха с мечтата да имат такъв. И зачакаха на опашка пред бусовете за благотворителност.

Престоят в кризисен център няма ограничение, на влизане на всеки се прави антигенен тест (ВИДЕО)

Мария, Георги, Петър, Йорданка. Някои от хората тук дори нямат документ за самоличност. Липсват в регистри, нямат телефонни номера. Лошото е, че не липсват у дома и не получават обаждания по празници. Малко хора ги заговарят. А биха могли да разберат, че въпреки всичко, зад необръснатите лица се крият личности.

Юнал от град Завет, разградско, е само на 32. Бездомен е. Няма близки, към които да се обърне - родителите му са разведени и не поддържа контакт с тях. Баба му го отгледала. Последно живял с баба си и чичо си, за когото твърди, че е алкохолик, лежал психиатричната клиника в Разград.  Юнал е освидетелстван от ТЕЛК с 60% инвалидност. Полага му се пенсия 255 лева. Но само ако е събрал една година трудов осигурителен стаж. По една или друга причина Юнал е попаднал в кръг на безизходица, от който не може да излезе. Без пенсия е, защото му трябва стаж. За стаж му трябва работа. За работа му трябва квартира. А за квартира – доход. И там кръгът се затваря.

Срокът за кандидатстване за "Топъл обяд" се удължава

Така вече половин година скита по улиците. Спи на гарата, а в най-студените вечери, когато навън беше минус 10 градуса, се криел в тоалетните на влаковете за и от морето. Казва, че понякога проси, но има задръжка да рови по кофите.

Представя си бъдещата работа като охранител или на бариера. Молбата му е, ако някой го наеме, да му даде подслон за кратко, докато си стъпи на краката. В склад или пристройка с баня.

На този етап социалните кухни са спасение на Юнал. И не само за него. Тук на едно място се събират хора колкото със сходни, толкова и с коренно различни съдби. Едните търсят работа, други само това не търсят, а трети цял живот това са правили – работили са. 

Подробности гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.