Затворени училища и магазините за търговия на дребно

Премиерът на Гърция, Кириакос Мицотакис обяви строга карантина от 2,5 седмици, от четвъртък в 6 сутринта до 28 февруари за Атика, по предложение на експертите по инфекциозни болести. Това означава, че всички форми на търговия на дребно остават затворени, както и  всички нива на образование ще работят дистанционно.

Новите мерки ще бъдат уточнени допълнително в сряда от отговорните лица. 

„Призовавам ви отново да останем единни и  реагираме мъдро на това, което самият живот иска от нас: да защитим себе си и близките си. Още повече, че слънцето на ваксината огрява, сега, на следващия ден. За кратко време ваксинациите в страната ще достигнат 500 000. Ние сме едни от първите по ръст в Европа. Докато втората доза се поставя за възрастни хора и здравни специалисти, останалите категории граждани също започват първа. Доставките на ваксини също ще се увеличат бързо в близко бъдеще", заяви гръцкият премиер. 

Гърция с мерки срещу влизането в страната с фалшиви тестове

"Няма да крия. През следващите два месеца нишата за ограничения може да се отваря и затваря в зависимост от нивата на тревога. От нас зависи какво ще се случва всеки път. Но това е и последната миля до свободата. Държавата има план, така че до края на пролетта и най-уязвимите гърци да бъдат защитени. И голяма стъпка по този път на надеждата е да са резултатни мерките, които ще се прилагат от четвъртък. Ще ги спазваме и ще спечелим", каза в обръщението си Кириакос Мицотакис.  

Към момента строгата карантина важи само за регион Атика. Мерките в региони Солун и Халкидики и други, които са в червената зона остават, както са към момента. Вечерен час от 21.00 ч до 5. 00 сутринта. Събота и неделя от 18.00 ч до 05.00 ч сутринта. Магазините ще работят до 17.00 ч с предварително записване и плащане само чрез дебитна или кредитна карта.
Влизането в страната става само с QR код и PCR тест направен 72 часа преди влизане в Гърция.

Информация: Бойка Атанасова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.