Приключи поставянето на първата доза от ваксините във първата фаза

В Турция от утре - 11 февруари, се предвижда да започне втората фаза от ваксинацията на населението срещу COVID-19 с китайската ваксина Синовак. Тези дни приключи 28-дневният срок от поставянето на първата доза ваксини и се преминава към ваксиниране с втората доза ваксини, заяви турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Турция прехвърли прага от 25 хиляди жертви на коронавируса

Както преди 28 дни, така и на този етап първо ще се извърши ваксинирането с втората доза ваксини на здравните работници, а след това на възрастните в старческите домове, както и тези над 80 г. възраст. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също е включен в първата група за ваксиниране с втората доза ваксина, а също така и политическите лидери.

По данни на здравното министерство от началото на кампанията досега в Турция са ваксинирани 2 800 000 души. Здравният министър Фахреттин Коджа посочи, че целта на здравните власти е да постигнат най-малко 60 процента ваксиниране на населението, което ще позволи създаването на обществен имунитет и нормализиране на живота.

Русия и Турция спазариха 1 млн. дози COVID-ваксини годишно

Той каза още, че към момента са осигурени 15 млн. дози и са договорени общо 100 млн. дози ваксина. Министър Коджа посочи, че се предвижда в близко бъдеще да бъдат достигнати планираните нива, както с производството на собствена ваксина и така и с доставяне на ваксини от различни източници.

От идния понеделник здравните власти в Турция ще огласяват пред обществеността седмичните данни от разпространението на епидемията във всички области на страната. Също от понеделник се планира да започне ваксинирането на 65 и 70-годишните. Към момента се огласяват данните от разпространението на COVID-19 в общонационален мащаб.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.