Коментар на директора на дирекция "Приобщаващо образование" към МОН Грета Ганчева

„20% от родителите на ученици са попълнили до вчера анкетата, в която се пита дали са съгласни децата им да бъдат тествани с бърз антигенен тест. Половината от тях са дали съгласие, другата половина - не. Към момента не можем да вземем адекватно решение дали да предприемем това действие”. Това заяви директорът на дирекция "Приобщаващо образование" към МОН Грета Ганчева.

Полюсни реакции сред родителите за антигенните тестове на децата

По думите й поне 70% от децата от класа трябва да се тестват, за да се прецени реалната ситуацията. Децата, които имат положителен тест ще се обучават временно дистанционно.

„Тестването ще бъде проведено сред желаещите ученици от 1 до 12 клас, на този етап не се предвиждат бързи антигенни тестове за децата в детските градини. То няма да е задължително, а доброволно и със съгласието на родителите на учениците”, каза още тя.

За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители.

„Към момента няма смисъл да правим тестове за антитела, тъй като броят на децата ще бъде недостатъчен, за да се даде тази преценка, която се очаква”, категорична бе Ганчева.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.