Тя е настанена в сградата на кметството

Пожар остави без дом 62-годишна жена в неравностойно положение от кюстендилското село Соволяно. Всички хора там обаче впрегнали сили да й помогнат и в крайна сметка жената намерила подслон. А в близките седмици ще се радва и на нов дом.

Най-обичаната жена в Соволяно. Това е Калинка Илиева. Тя е с умствена изостаналост, няма семейство и е сама. Но е пълна с обич – към всички около себе си. В селото е навсякъде – и в полето, и в магазина, а най-често обича да се среща със съседите си.

Задържан е мъжът, опитал да подпали приятелката си

„Пазарува, копае градините, цепи дърва, сама си сцепи дървата. Много е добричка”, споделят нейните съселяни.

Но страшното я застига в началото на февруари. В бащината й къща за втори път избухва пожар и Калинка остава на улицата.

„Тя за малко щеше да изгори, добре че я извадихме от огъня. Тя беше цялата опърлена. Линейка се наложи да извикаме”, разказва съсед на Калинка.

Цяло Соволяно протяга ръка на Калинка. И кметът я настанява в сградата на кметството.

„Това, което е в момента, е временно решение, настанихме я Калинка Илиева в кметството, осигурихме й подслон, топлина, уют, храна й осигурихме, но това е временно решение”, заяви Пламен Илиев, кмет на Соволяно.

Сега в новия си дом Калинка се чувства добре.

„Да, тук е по-хубаво. Там си има печка и парно. Гледам си филм”, разказва за живота си в момента Калинка Илиева.

Пожар на пристанището в Приморско, изгоряха 4 лодки

„Тя ни е като талисман за селото – първият път когато се запали, бяхме  решили да я изпратим в дом”, посочва кметът и допълва:” Но селото каза: Кмете, грехота е, тая жена има нужда от нас, ние имаме нужда от нея, ще си я гледаме. Така и стана. Тя е контактна, лъчезарна, въпреки че е в неравностойно положение, животът я е наказал, но тя е един от нас, ние сме заедно с нея. Не можем да се откажем, защото човек, когато има нужда, тогава си показва човещината”.

Сега Калинка е като заместник-кмет по чистотата, шегуват се в селото.

„Тя е свикнала с мене, слуша ме, помага ми, чисти по кметството отвън. Всеки път ми се обажда къде ходи”, разказва кметът.

 За Калинка от няколко дни има и добра новина – местен човек е обещал на свои разноски да събори къщата й и да я зарадва с климатизиран фургон. За радост на всички нейни съседи, които пак ще съжителстват с... талисмана на Соволяно. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.