Вижте повече за малките маймуни, които живеят в тропическите гори на северозападна Колумбия

В дъждовните гори на Колумбия са останали само около 7000 екземпляра от памукоглавия тамарин. Техният хабитат изчезва заради дърводобива, разказват във видео от канала Going Wild във Vbox7.

Неправителствената организация Proyecto Tití провежда кампании за запазване на местообитанието на този вид маймуна. Организацията работи за залесяването на местността и предлага алтернативни източници на доходи за хората, живеещи в региона.  

Домашен любимец оцеля след 100 минути в пералнята (СНИМКА)

Памукоглавите тамарини са бързи и много плашливи. Приблизително със същия размер като котка, малките маймуни тежат по-малко от 500 гр. 
Те живеят в тропическите гори на северозападна Колумбия, но са останали само около 7000 екземпляра от тях. И тяхното местообитание продължава да изчезва.

Неправителствената организация Fundación Proyecto Tití решава, че повече не може да приема това.

 "Нашият основен фокус е изследването и защитата на памукоглавия тамарин. Но, ако ще спасяваме маймуните, също така трябва да спасим дъждовната гора", казва Росамира Гилен, Директор Fundación Proyecto Tití:

Дърводобивът е разделил дъждовните гори на много по-малки области.
Зоните без дървета между тях са като бариери за маймуните. Животните вече не са способни да се движат наоколо свободно в търсене на храна.
Ето защо Росамира Гилен и нейният екип залесяват тези площи, за да създадат коридори в джунглата.

Но усиленото обновяване на дъждовните гори не стига достатъчно далеч.
Местните хора също се присъединяват към усилията за опазване. Преди те ловували и продавали памукоглавите тамарини. А сега печелят пари, като продават ръчно изработени чанти и играчки. Учениците също учат за опазването на видовете. Залесяване и информация – за да се осигури бъдеще за памукоглавия тамарин.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.