Увеличиха се и повикванията към Спешна помощ

Болници в страната вече са на прага на капацитета си. В Кюстендил COVID отделенията са пълни. Проблеми вече изпитват и в Пазарджик. Само за седмица, напливът към болниците се повиши с над 20 процента.

Над 1000 заразени с COVID-19 за денонощие

Броят на новозаразените днес достигна 1070.  Това е два пъти повече от този на излекуваните, които за последните 24 часа са 471. 293 души остават в интензивно отделение. Починалите от усложнения заради COVID-19 за последното денонощие са 34.

Само за седмица броят на пациентите в болница се увеличи с над 15 процента. В Пирогов също усещат негативната промяна, а в различни градове като Кюстендил COVID отделенията се напълниха. От днес в Пазарджишката болница пък разкриха допълнително отделение за пациенти с COVID-19.

Какво наложи разкриването на ново COVID отделение в МБАЛ-Пазарджик

Заради сериозния ръст на болни, държавната болница в Пазарджик се връща към режима на работа от началото на пандемията, когато напливът на пациенти с COVID запълни отделенията. Затова от днес там разкриват още едно.

"Наложи го повишеният ръст около 30 процента на хоспитализирани пациенти през последната седмица", обясни директорът на болницата д-р Красимир Темнилов.

Целта - да не се стига до ситуация, в която връщат болни заради липса на легла. Съседните отделения засега също работят. Болниците в София удържат на натиска, тъй като няма нито запълнена болница. От "Пирогов" обаче съобщиха пред NOVA, че вече приемат и болни от съседните области - само за последните няколко дни са приели 10 пациенти от Кюстендил, където COVID отделенията са пълни. Общо за седмица увеличението на пациентите с COVID там е скочило с 20 процента:

Д-р Брънзалов: Заболеваемостта при третата вълна на COVID-19 ще бъде малко по-ниска

"Ако миналата седмица приключихме седмицата със 122-ма пациенти, този петък вече са 147. На този етап ние имаме капацитет, може да поемем още пациенти, нямаме затруднения", увери директорът на болницата проф. Асен Балтов.

От Спешна помощ също отчитат чувствително повишаване на сигналите. Но засега успяват да се справят. Това, което им помага, е фактът, че в момента в болниците в София все още има места. За последната седмица, обажданията към Спешна помощ са се увеличили от 280 на 350 повиквания на ден.

Ваксинираните за последните 24 часа са близо 5000 души. А днес получихме и нова пратка с ваксини - 31 200 дози от AstraZeneca.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.