В останалите училища продължава да действа правилото за редуване

Обратно в клас! 42 000 деца се връщат в училищата, след решението на здравните власти да отпуснат част от мерките.

 Отново на чиновете се върнаха децата в малките училища, в които има само по една паралелка от випуск. Краткото време между заповедта и първия звънец, обаче, причини организационни проблеми на места и част от учениците всъщност ще влязат в час от утре.

Mеждувременно, стана ясно, че от 98 съмнителни положителни проби за коронавирус в страната, 68 са потвърдени за британския щам. Пристигна и нова пратка ваксини на Pfizer/BioNTech. Всички ученици от 5-ви до 12-ти клас, но от по-малките училища, от днес могат да се върнат в клас. Заповедта на здравния министър е изрично само за местата, където има по една паралелка от всеки випуск. Учителите са категорични, че нищо не може да замени живия контакт в клас. В големите учебни заведения обаче правилото за редуване на дистанционно и присъстване обучение за срок от две седмици продължава.

ТРАДИЦИИТЕ СЕ ПАЗЯТ: Деца в столично училище учат народно творчество (ВИДЕО)

След месеци прекъсване  звънецът в основно училище "Отец Паисий" в село Лозен отново би за всички ученици. На чина седнаха и шестокласничките Андреа и Михаела, за да  видят учителите си не през камерата на компютъра, а на живо.  „През онлайн обучението е малко затруднено ученето. Онлайн връзката прекъсва понякога и като цяло по-несериозно е дистанционното обучение”, Михаела Желева. „Когато сме в училище имаме истински контакт с нашите съученици и учители”, посочва и Андреа Крумова.

Здравният министър с нова заповед за учениците (ДОКУМЕНТ)

„За мен онлайн обучението е само временна форма, за да не се пропуска материал и да се работи. Онлайн, да,  учим уроците, но не може да усетим топлината на децата”, категорична е и Цонка Велева  - учител по английски език и музика.

Така учебният процес започна присъствено при спазване на противоепидемичните мерки. „Сутрин се включват бактерицидни лампи за половин час, следва проветряване 15 минути,  има аератори”, заяви Цветелина Генчева директор на ОУ „Отец Паисий”.

Засега тук успяват да държат коронавируса вън от врата на училището.  Затова и родителите нямат притеснения. „Училището е малко, децата играят заедно, така че дори вътре контактът да е ограничен, те навън се срещат”, посочва Тони Миленова, родител.

ПОЛЯРНИ ПОЗИЦИИ: Масовото тестване на учениците - "за" и "против" (ВИДЕО)

По данни на образователното министество, разхлабването на режима засяга близо 42 000 ученици и семействата им.

„Това, което общо имаме като картина в системата е 460 хиляди ученици учат присъствено, 260 хиляди в електронна среда”, посочи Красимир Вълчев, министър на образованието. А премиерът Бойко Борисов заяви: „Целта ни е колкото може повече деца да се върнат в класните стаи, така че животът да продължи нормално”.

С желание да останат в клас са и децата в село Крупник. Междучасията за отделните класове ще се разминават, за да не се стига до струпване на ученици.

„Постоянно се дезинфекцира, както виждате всяко дете при влизане му дезинфекцират ръчичките, по време на междучасията отваряме широко прозорците”, разказва Венцислав Кълбов, директор на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“.

От утре в училището започва ваксинация на педагозите. Желаещите са 10.

Част от децата, обаче, така и не успяха да стигнат до чиновете тази сутрин. Оказа се, че на места не е стигнало времето за подготовка на училищата, след като заповедта за това беше издадена вчера. В монтанската математическа гимназия 55 деца от пети и шести клас и днес останаха у дома, въпреки че имат право да се върнат в клас.

Здравният министър с нова заповед за учениците (ДОКУМЕНТ)

 „Трябваше ни малко повече време да направим организацията относно потока на движение на децата, дезинфекцията и да информираме всички родители, колеги”, заяви Бойка Симеонова, директор ПМПГ „Св. Климент Охридски“ – Монтана.

И още - част от децата учили досега онлайн са извън града. И на родителите им не им стигнало времето да ги приберат. Нов опит за нормален старт ще бъде направен утре, в 7.30, при ясни правила.

 

 

 „Учениците са през класна стая. На всеки етаж има не повече от 4 паралелки, така че няма проблем…утре сутрин ще се направи пак една дезинфекция преди идването на учениците“, посочи директорът на ПМПГ „Св. Климент Охридски“ – Монтана.

В област Враца, 680 ученици от 13 училища също не успяха да стигнат до класните стаи.  В Тишевица навреме дойдоха само децата от самото село.  Останалите, от близките 4 села, ще започнат утре. Причината там се оказа проблем с транспорта.

Омбудсманът: Смятам, че матурите за 4 и 10 клас са излишен риск

Отложен беше присъствения ден и за децата в старозагорското село Габарево. За да не учат на студено. „Организирахме отоплението на стаите, учителите са на линия, имайки предвид метеорологичните условия, защото по-голяма част от тях са пътуващи“, посочи Весела Укалска,  директор ОУ „Н.Й. Вапцаров“ – село Габарево.

Репортери: Наталия Герджикова, Биляна Борисова, Антон Чавдаров

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.