Вълна от щастие заля жителите му след кацането на роувъра "Пърси"

В малко градче в Босна, което носи името Езеро, внимателно следят как върви мисията на Марсохода. Когато разбрали, че той ще кацне в района на Марсианското езеро, жителите на започнали да се интересуват от робота на НАСА. Преди 7 месеца те организирано гледали излитането на  "Пърсивиърънс" от Земята. А днес имаше волейболен мач между детски отбори, кръстени "земляните" и "марсианците". Кметицата на Езеро, което има около 1000 жители, казва че ентусиазмът може да накара някое местно дете да учи и да участва в бъдещи подобни мисии.

Марсоходът на НАСА кацна на Марс (ВИДЕО)

"Когато се представям, казвам че съм от Езеро, ама това на Земята, а не на Марс. Хората се учудват, защото малко от тях са чували, че има кратер на Марс, кръстен на нашата община”, каза Александър Томич, жител на Езеро.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.