Това се случва за първи път

За първи път - Хипократова клетва онлайн за 477 млади медици от випуск 2020 на Медицинския университет. Само 9-те пълни отличници се заклеха в името на Аполон и Хигия на място в университета, докато останалите им колеги участваха през интернет в церемонията.

От днес Елена вече е дипломиран доктор. След хиляди часове над учебниците и почти 7 г. обучение, тя е една от деветимата студенти, които завършват Медицинския университет в София с пълно отличие.  Заради постижението си Елена е сред малкото млади медици, които положиха Хипократовата клетва присъствено.

 „Това е плод на наистина много усилия, много труд и в крайна сметка, когато човек си поставя цели и върви по своя път, нещата се случват”, посочва Елена Пашкулева.

Разказва ни, че последната година е била трудна в учебен план заради пандемията. Въпреки това накрая остават само хубавите спомени след десетките изпити.

Част от личните лекари все още не са готови да се включват в имунизацията

„Началният етап на адаптация към обстановката в университета, стресът преди всеки изпит. Но определено хубавите емоции са повече и ние помним тях. Заредени сме с нови сили, имаме амбиции да се развиваме и помагаме на хората”, заяви Елена Пашкулева.

От ръководството на университета обясниха, че са решили да проведат церемонията, макар и онлайн, за да оставят спомен в студентите си.

 „Снимката, на която тогавашният декан проф. Узунов ми връчи дипломата, стои на едно от любимите ми места в кабинета вкъщи”, разказва акад. Лъчезар Трайков – ректор на Медицински университет-София.

ВАКСИНИРАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА: Личните лекари се включват в имунизацията

A сега за Елена предстои специализация. Спряла се е на вътрешни болести, а като втора специалност е избрала кардиология. Докато изпраща новите доктори, Медицинският университет продължава смесеното обучение.

„Едно упражнение, което иначе трае може би час-час и половина при нормални условия, сега отнема от два до три часа, защото е необходимо много повече обяснение през екрана, с допълнителни помощни средства”, разказва академик Трайков.

Абсолвентите тази година са общо 262 българи и 215 чужденци от 29 страни, сред които Великобритания, Германия, Гърция, Италия и Франция.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е