На много места масовата ваксинация не може да започне

За първи път от началото на годината броят на новите случаи на коронавирус у нас скочи до над 1900 за ден.

Същевременно здравните власти отчетоха над 15 000 имунизирани за деня. От днес работи и втори денонощен кабинет за имунизиране. България обаче остава на дъното по брой ваксинирани.

Личните лекари на много места в страната се оплакват, че обещаните количества ваксини не са стигнали до тях и се налага да връщат вече извикани пациенти.

Вече два пъти Кина Комитова прави опит да се ваксинира при личния си лекар в Пловдив.

„Дойдох вчера, но ми казаха, че няма ваксини. Днес отново няма дози. За мен ситуацията е и тъжна, и смешна”, разказа Кина Комитова.

„ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ”: Доц. Ангел Кунчев отговаря на Вашите въпроси (ВИДЕО)

Заради липса на ваксини д-р Александър Калайджиев е отпратил от кабинета си десетки хора.

„Дал съм бройката и имах уговорен конкретен час и  ден, в който да взема ваксините. Отивайки ми се каза, че дозите  били раздадени на някой предишния ден”, обясни общопрактикуващият лекар.

Едва 20% от семейните лекари в Пловдив са получили ваксини. Причината е, че дозите отишли в имунизационните кабинети, където напливът е по-голям.

 „Личните лекари ще получат заявените количества при следващата доставка. А тя се очаква до края на седмицата”, обясни Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив.

Част от личните лекари все още не са готови да се включват в имунизацията

В Благоевградско ваксините за личните лекари също са дефицит. В малките общини като Кресна имунизацията на възрастните и хронично болните все още не е започнала.

„Ваксини няма и не знам кога ще има. Няма информация как ще станат нещата. Тоест, ние ли ще ходим да си ги взимаме, те ли ще ни ги донасят”, коментира общопрактикуващият лекар д-р Стоян Костов.

Оказа се, че и в Благоевград ваксини се осигурявали приоритетно за имунизационите пунктове.

„Зелените коридори са причина ваксините да  стигнат до по-голяма част от населението.  Разбира се, това не трябва да става за сметка на другите фази. Който не се е ваксинирал, той си запазва правото”, коментира председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Къде може да се ваксинираме (СПИСЪК)

Уверението е, че с новите доставки недостигът ще бъде преодолян. „Да, имаме проблем с осигуряването на достатъчно количества ваксини от заявените от личните лекари, но ние сме готови за начало на масовата ваксинация в началото на март. Стартираме седмица по-рано. Нормално е да има такъв тип неудовлетворение”, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Здравният министър коментира и опашките пред ваксинационните центрове през почивните дни „Не, няма хаос. Има наплив от пациенти,които искат да се ваксинират”, каза Ангелов.

Според премиера Бойко Борисов процесът по масовата имунизация минава без забележки. До момента у нас са поставени около 131 000  ваксини.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си